Mihin tulee ottaa yhteyttä akuutin sairauden vuoksi?

112 Hätäkeskus

Äkillisessä sairauskohtauksessa tai hätätilanteessa soita aina hätäkeskukseen 112.


terveyskeskus

Terveyskeskus (akuuttiajat)

Terveysasema on julkisen sektorin ensisijainen hoitopaikka akuuttiongelmien hoidossa sekä hoidontarpeen arvioinnissa, mikäli äkillinen sairaus ei vaadi hoitoa sairaalapäivystyksessä.

Kun vaivasta ei ole välitöntä vaaraa, useimmat kunnat ohjaavat ottamaan yhteyttä terveysasemaan sen aukioloaikana. Katso tarkemmat ohjeet kuntasi kohdalta.

Kiireettömmissä asioissa ota yhteys terveysaseman ajanvaraukseen. Katso tarkemmat ohjeet kuntasi kohdalta.


sairaala päivystys

Sairaala (päivystys)

2015 alkaen päivystykset järjestetään yhteispäivystyksinä. Yhteispäivystyksellä tarkoitetaan sellaista ympärivuorokautisesti toimivaa päivystysyksikköä, jossa on sekä perusterveydenhuollon että muiden erikoisalojen lääkäreiden palveluja. Lisäksi sairaanhoitopiirit ovat järjestäneet osalle erikoisaloja erillisiä erikoissairaanhoidon päivystyspisteitä, jonne hakeudutaan hoitoon lääkärin lähetteellä.

Päivystyksissä hoidetaan sellaisia potilaita, joiden hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Useimmat kunnat ja sairaanhoitopiirit ohjaavat hakeutumaan päivystykseen äkillisissä sairastumisissa ja tapaturmatapauksissa, joissa sairauden tai vamman vuoksi ei voida odottaa seuraavaan päivään.

Äkillisessä sairauskohtauksessa tai hätätilanteessa tulee soittaa apua hätäkeskuksesta numerosta 112.

Kiireellisissä asioissa useimmat päivystyspisteet kehottavat ottamaan yhteyttä ensin puhelimitse. Katso tarkemmat ohjeet kuntasi kohdalta.


yksityinen lääkäri

Yksityiset lääkäriasemat

Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat palveluita myös akuuttien sairauksien hoitoon, mikäli välitöntä sairaalapäivystyksen hoidon tarvetta ei ole.

Yksityisten lääkäriasemien palvelujen valikoima vaihtelee paljon, mutta useimmat tarjoavat myös akuuttiaikoja. Löydät yksityiset lääkäripalveluiden tuottajat kuntasi kohdalta.